در نشست از بوروکراسی تا الگوریتم؛ آینده تنظیم گری با رویکرد فناوری محور تاکید شد؛ تبدیل مخابرات سنتی به کسب وکار فناوری محور

خرید بک لینک: نشست تخصصی «از بوروکراسی تا الگوریتم؛ آینده تنظیم گری با رویکرد فناوری محور» با حضور دو مدیر فعال در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات در اندیشکده حکمرانی شریف اجرا شد.
به گزارش گروه علمی ایرنا، آرش کریم بیگی از مدیران فعال در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات روز دوشنبه در نشست تخصصی «از بوروکراسی تا الگوریتم؛ آینده تنظیم گری با رویکرد فناوری محور» با اشاره به تحولات حوزه تنظیم گری در ایران، به تشریح تغییر ساختار مخابرات سنتی به کسب وکاری فناوری محور پرداخت و اظهار داشت: مفهوم رگولاتری و تنظیم گری در حقیقت بعد از صدور پروانه برای اپراتور دوم در کشور شکل گرفت.
وی اضافه کرد: قبل از آن، مفهومی به نام رگولاتور به مفهوم امروزی وجود نداشت و وزارت پست و تلگراف و تلفن اداره کننده امور بود، اما با تغییرات قانونی و ایجاد نهاد تنظیم مقررات، مسئولیت هایی چون اعطای مجوز، طراحی کسب وکار و نظارت بر اپراتورها به سازمان تنظیم مقررات رادیویی سپرده شد.
کریم بیگی به تجربه موفق اپراتور دوم و تحول در نگاه حکمرانی اشاره نمود و اظهار داشت: در این تجربه، خدمت رسانی عمومی به کسب وکار همراه با ارزش افزوده تغییر یافت؛ اما بعد از آن، با ورود تکنولوژیهای جدید مانند ۳G، مشکلاتی همچون تعارض منافع و نبود شفافیت در ساختار تنظیم گری ظهور کرد و مدل «تکنولوژی محور» جای «خدمات محور» را گرفت که به پیچیدگی بازار و عقب ماندگی اپراتورها منجر گردید.
وی درباب نقش منفعلانه رگولاتورها نیز اظهار داشت: رگولاتورها بجای پیش بینی و طراحی قواعد، بعد از ظهور فناوری و بازار به تنظیم می پردازند. این رویکرد موجب بی ثباتی کسب وکارها و سرخوردگی اکوسیستم نوآوری شده است.
این فعال حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در ادامه این جلسه بر ضرورت باز تعریف ساختار گزارش دهی، شفافیت، استقلال و پاسخگویی نهادهای تنظیم گر تاکید کرد.

دیگر مدیر فعال در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز در این جلسه چالش اصلی حوزه تنظیم گری را در ناپختگی مفهوم تنظیم گری در ایران دانست که بیشتر ابزاری برای کنترل و تحمیل خواست حاکمیت و نه تنظیم روابط بین دولت، شرکتها و مردم است.
عباس عسکری تاکید کرد: ساختارهای موجود شکننده هستند و تغییر مدیران به توقف پروژه ها می انجامد. همچنین، عقب ماندگی ساختاری در تنظیم گری کشور و فاصله گرفتن از مدلهای جهانی موجب از دست رفتن فرصت ها شده است.
وی با اشاره به کاهش سرمایه هوشی حاکمیت و نبود نیروی کارآمد و با تجربه در بخش تنظیم گری، اظهار داشت: ساختار دولتی موجود فاقد ظرفیت ضروری جهت تغییرات بنیادین است.
این کارشناس حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در ادامه بر ضرورت تغییر ذهنیت و جوان سازی بدنه دولت برای ورود مفاهیم نوین حکمرانی و تنظیم گری مدرن تاکید کرد.
در ادامه این جلسه، موضوعات فنی تری همچون مشکلات مدل صدور مجوزهای فناوری (Licensing) و تأثیر آن بر توسعه شبکه های ۵G و فیبرنوری عنوان شد.
کریم بیگی به مشکلات تعارض منافع در بخش ساختار اشاره نمود و اظهار داشت: نهاد رگولاتور خود اپراتور است، مانند راه آهن یا ساترا، که موجب ناتوانی در تنظیم بازار می شود.
وی همین طور به اهمیت داده های بزرگ (Big Data) و تکنولوژی های جدید نظارتی برای بهبود عدالت، کیفیت خدمات و شفافیت در عرصه تنظیم گری اشاره نمود و تاکید کرد: فناوری به تنهایی بدون اصلاح ساختارها نمی تواند مشکلات را رفع کند.
بر اساس اعلام اندیشکده حکمرانی شریف در ادامه این جلسه هر دو سخنران بر لزوم تغییر رویکرد های سنتی، پیشرفت سرمایه هوشی و باز تعریف فلسفه تنظیم گری در ایران تاکید کردند تا بتوانند زمینه ساز توسعه پایدار و استفاده مؤثر از تکنولوژی های جدید در حکمرانی باشند.

منبع:

دکمه بازگشت به بالا