معاون وزیر علوم خبر داد: آغاز طرحی ملی برای پیوند فرهنگ و فناوری در دانشگاه ها
به گزارش خرید بک لینک، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام نمود: طرحی ملی برای پیوند فرهنگ و فناوری در دانشگاه ها با هدف توانمندسازی دانشجویان و توسعه زیست بوم نوآوری شروع شده است.
به گزارش گروه علمی ایرنا از وزارت علوم، محمد نبی شهیکی در شصت وششمین اجلاس معاونان فرهنگی اجتماعی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور اظهار داشت: امروز بالاتر از هر زمان دیگر، دانشگاه نیازمند آنست که محیطی امیدآفرین، نشاط آور، پویا و بالنده را برای نسل جوان فراهم آورد؛ فضایی که در آن، نوآوری نه فقط یک لزوم، بلکه یک خصلت ذاتی باشد. به باور من، یکی از عرصه هایی که بالاتر از دیگر حوزه ها به نگاه خلاقانه، نو و متفاوت نیاز دارد، حوزه فرهنگ و مسایل اجتماعی است.
وی اضافه کرد: در این راستا، طرحی مشترک میان معاونت فرهنگی و معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم شروع شده که به گمانم می تواند در محیط دانشگاهی کشور، ثمراتی باارزش به همراه داشته باشد. این تعامل میان انجمن های علمی زیر نظر معاونت فرهنگی و مراکز رشد و پارک های فناوری که بازوان اجرائی معاونت فناوری اند، ظرفیتی هم افزا و مولد را در دل دانشگاه ها شکل داده است.
شهیکی اضافه کرد: امروز با گستره ای از نهادهای فناور در سطح کشور مواجهیم؛ ۵۹ پارک علم و تکنولوژِی، مراکز گوناگون رشد واحدهای فناور و سه پردیس علم و فناوری که در دل دانشگاه ها بنا شده اند، برخی با رویکرد دانشی و برخی فناورانه. در کنار این ها، ۱۶۷ هزار فارغ التحصیل مستعد و توانمند کشور هم حضور دارند و ۴۱ صندوق پژوهش و فناوری هم به عنوان بازوی مالی زیست بوم نوآوری فعالیت می نمایند. با وجود ایجاد این نهادها طی دو دهه گذشته، هنوز نیازمند شبکه سازی مؤثر و جریان سازی در درون دانشگاه ها هستیم؛ جریانی که هم افزایی میان نهادهای موجود را تقویت کند.
وی اضافه کرد: از یک سو انجمن های علمی را داریم، نهادهایی اصیل در فرهنگ دانشگاهی و از طرف دیگر، مراکز رشد و پارک های علم و فناوری را که نقش به سزایی در زیست بوم نوآوری دارند، اما متاسفانه هنوز نتوانسته ایم مدلی پویای ارتباطی و ساختاری میان این دو حوزه خلق نماییم، در صورتیکه هریک از این نهادها ظرفیت بالقوه ای برای ایجاد تحولی ژرف در دانشگاه دارند.
معاون وزیر علوم اشاره کرد: به عنوان نمونه، شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان یکی از الگوهای موفق در زنجیره توسعه فناوری کشور است که تجربه ای باارزش برای سایر استانها فراهم آورده است. در سراسر کشور می توان نمونه های مشابهی را مشاهده کرد که نشان از ظرفیتهای نهفته در پیوند میان انجمن های علمی و نهادهای فناوری دارد. اگر این پیوند به درستی شکل گیرد، می تواند انرژی عظیم نهفته در نسل دانشجویی کشور را به فعلیت برساند.
وی اشاره کرد: باید بپذیریم که دانشگاه تنها نهادی آموزشی نیست، بلکه نهادی پیشرو در پروسه توسعه کشور است. اگر بازهم به مدلهای دانشگاه نسل اول و دوم بسنده نماییم، ناچاریم کارکردی فقط آموزشی برای آن قائل شویم. در صورتیکه واقعیت امروز و فردای کشور ایجاب می کند که دانشگاه ها به زیست بوم هایی چندوجهی بدل شوند، زیست بومی که در آن، مهارت آموزی، شخصیت سازی، کارآفرینی و نوآوری هم تراز با آموزش قرار گیرد.
شهیکی با تأکید بر این که دانشگاه نسل امروز، باید از سنت های ایستا فاصله بگیرد، اظهار داشت: دانشگاه دو دهه پیش برای نسل فعلی، جاذبه ای ندارد. مدلهای ما متاسفانه، بازهم مبتنی بر ساختارهای سنتی است؛ در صورتیکه تحولات اجتماعی، ورود فناوری و دگرگونی الگوهای زندگی، ما را ناگزیر از بازطراحی نهادی می کند. انجمن های علمی ما، دیگر نباید به سبک دهه های گذشته اداره شوند. مراکز رشد، باید به نسل چهارم ارتقا یابند، نسلی که ساختار، کارکرد و ماموریت آن متفاوت از الگوهای پیشین باشد.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم اشاره کرد: باید بپذیریم که مفاهیم «رشد»، «فناوری» و حتی «دانش» در جهان امروز دگرگون شده اند. در همین جهت، طرحی ملی در ۲۱ دانشگاه کشور شروع شده است که حاصل همکاری مشترک معاونت های فرهنگی و فناوری است. این طرح با هدف پیشرفت مهارت های دانشجویان، تقویت سبد قابلیت های آنان و اتصال مؤثر میان انجمن های علمی و مراکز رشد طراحی شده است. در قالب این برنامه، مدرسه های استارتاپی در سطح دانشگاه ها شکل گرفته اند که می کوشند ایده های دارای قابلیت تجاری را شناسایی و حمایت کنند.
هدفگذاری برای ورود بالاتر از نیم میلیون دانشجو به چرخه نوآوری و فناوری
وی بیان کرد: حال ۱۴ هزار و ۷۰۰ واحد فناور و دانش بنیان در پارک های علم و فناوری کشور فعالیت می نمایند، اما این عدد هنوز با چشم انداز و نیاز کشور فاصله بسیاری دارد. هدف ما این است که طی یک برنامه ۱۰ ساله، بالاتر از ۵۰۰ هزار نفر از دانشجویان و فارغ التحصیلان کشور را وارد چرخه نوآوری و فناوری نماییم، با پیشرفت کیفی معنادار و مستمر.
شهیکی درباره ی جزئیات این طرح توضیح داد: طرح پیش رو، علاوه بر ارائه گرنت های هدفمند، سه بسته حمایتی مشخص هم در خود جای داده است؛ بسته «امید»، «جوانه» و «توسعه» که هر یک متناسب با شرایط استانها و مناطق جغرافیایی کشور طراحی شده اند. این سه بسته در مدت زمان یک ساله مرحله اول طرح، به اجرا در می آیند.
وی اظهار داشت: در انتخاب دانشگاه های مشارکت کننده، تلاش کرده ایم استانها و ظرفیتهای آنها را به درستی شناسایی نماییم. بسته ها در مناطق مختلف، همچون اصفهان، سیستان و بلوچستان و دیگر استانها با مدلهای بومی اجرا خواهند شد. طرح، در گام نخست، سه حوزه اصلی را پوشش می دهد؛ اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی، صنایع فرهنگی و خلاق و در نهایت کارهای در رابطه با زیست بوم کارآفرینی دانش بنیان.
شهیکی اظهار داشت: باتوجه به اهمیت موفقیت این پروژه، تلاش داریم دانشگاه هایی را که ورود جدی نداشته باشند، در ادامه مسیر جایگزین نماییم. منابع اولیه تزریق شده اند و این پروژه از پشتوانه جدی دو معاونت فرهنگی و فناوری برخوردارست. در این بین، نقش کلیدی معاونان پژوهشی، معاونان فرهنگی، انجمن های علمی، مراکز رشد و پارک های فناوری انکارناپذیر است.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم اظهار امیدواری کرد که این طرح به همت جمعی استادان، مدیران و نخبگان دانشگاهی، به الگویی موفق بدل شود؛ الگویی که با بوجودآوردن پیوندی مؤثر میان نهادهای دانشی و فناور، بتواند زمینه ساز رشد، بالندگی و افتخارآفرینی نسل جوان ایران در حوزه علم، فرهنگ و فناوری شود، چونکه بی تردید، سرمایه انسانی این کشور، گنجینه ای بی بدیل و ستون فقرات آینده توسعه است.
منبع: mpo-kr.ir