حذف آب اکسیژنه و جوش شیرین از شیر با دستگاه تولید مخترع ایرانی
به گزارش خرید بک لینک، یک مخترع ایرانی دستگاه خنک کننده ای برای شیر به نام چیلر سوپرتوربو تولید کرده که دامداران را از استفاده از صفحات خنک کننده و در نتیجه بالا رفتن بار میکروبی شیر و افزودن احتمالی جوش شیرین یا هر ماده افزودنی دیگر به شیر، بی نیاز می کند.
شاید شنیده باشید در کارخانجات لبنیات به شیر جوش شیرین یا آب اکسیژنه یا حتی مایع سفیدکننده (وایتکس) اضافه می شود و خوب بطور قطع اضافه شدن این اقلام به شیر خوراکی مضر است، اما حقیقت چیست؟ در واقع وقتی محموله شیر وارد کارخانه لبنیات می شود، آزمایش اولیه میزان بار میکروبی از آن گرفته می شود و اگر میزان بار میکروبی و میزان اسیدیته شیر زیاد باشد، به آن آب اکسیژنه یا جوش شیرین اضافه می کنند تا بار میکروبی آن به حداقل برسد و البته خبری از وایتکس نیست.
هر چند مصرف همین مواد هم برای افراد مضر است و می تواند منجر به انواع بیماری ها شود و از سوی دیگر هم مردم قصد خریدن و خوردن شیر دارند و نه آب اکسیژنه یا جوش شیرین.
حالا ماجرا چیست و چرا اصلا شیر در بدو ورود به کارخانه لبنیات بار میکروبی دارد؟ وقتی شیر از دام دوشیده می شود به علت دمای بالایی که دارد، مستعد تولید و پرورش هر نوع باکتری است. اگر شیر در دمای بالا؛ یعنی دمای بدن دام و ۳۷ درجه نگهداری شود؛ پس از مدت کوتاهی به صورت کامل لخته شده و بارمیکروبی و اسیدیته آن به قدری افزایش خواهد یافت که اصلا قابل استفاده نیست. باکتری ها در دمای ۳۷ درجه؛ یعنی دمای شیر بهتر و بیشتر رشد می کنند و هر ۲۰ دقیقه دوبرابر می شوند؛ یعنی اگر یک نمونه شیر در دمای ۳۷ درجه حالا ۵۰ هزار باکتری داشته باشد، ۲۰ دقیقه بعد این میزان باکتری به ۱۰۰ هزار می رسد. بنابراین و برای کاهش فعالیت میکروارگانیسم ها و باکتری ها، دامداری ها باید دمای شیر را پایین بیاورند.
مبدل هایی برای خنک کردن یا افزایش بار میکروبی؟
دامداران برای خنک کردن شیر از صفحات خنک کننده و به اصطلاح دامداری پلیت کولر (plate cooler) استفاده می نمایند، اما این صفحات به علت ساختاری که دارد خود هم مستعد افزایش تولید باکتری هاست. باکتری ها در گرما، رطوبت، تاریکی و محل وجود مواد غذایی به خوبی رشد می کنند که همه این عوامل در صفحات مورد اشاره موجود است و عبور شیر از این صفحات باعث می شود بار میکروبی شیر بالا برود.
این مبدل های صفحه ای اصولاً برای خنک سازی شیر نیست و بیشتر برای آب و روغن و سیالاتی به کار می رود که مواد محلول داخل آن کم باشد ولی در شیر به علت گرفتگی هایی که داخل آن هست، سبب گرفتگی می شود.
حالا یک مخترع ایرانی که پیش از این تولیدکننده همین مبدل ها یا صفحات خنک کننده صنعتی بوده است، یک نوع خنک کننده سوپرتوربو طراحی و تولید کرده است که معایب صفحات خنک کننده را ندارد.
مصطفی رادفر در گفتگو با خبرنگار گروه علمی ایرنا در این مورد عنوان کرد: ما به شکل خانوادگی و از سال ۶۳ تولیدکننده این نوع صفحات سرمایشی بودیم و در این زمان می دیدیم دامدارها نسبت به این مورد اعتراض می کنند و می خواستند چاره جایگزینی برای این صفحات طراحی و تولید شود. در واقع ایده شکل گیری تولید دستگاه چیلر سوپرتوربیو از همینجا و همین نیاز دامداری ها شکل گرفت.
هزینه ۵ میلیاردی مرحله تحقیقات و ۴ دستگاهی که ضایعات شد
وی اضافه کرد: ازاین رو مراحل پژوهش و توسعه این دستگاه را از سال ۹۶ شروع کردم. من در این مرحله به تنهایی کار را انجام دادم و چند سال طول کشید روی مدلهای مختلف و حتی با آزمون و خطا جلو رفتم و نمونه هایی را تولید کردم.
طی این مدت ۴ نمونه دستگاه تولید کردم که به صورت کامل به ضایعات تبدیل شد، چون کارآمدی لازم را نداشت و حدود ۵ میلیارد هم هزینه کردم، تا این که در نهایت در سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار نخستین نمونه ساخته شده را در مشهد نصب وراه اندازی کردیم.
رادفرد اضافه کرد: از سال ۱۴۰۰ تا امروز ۲۳ نمونه از این دستگاه را در ۴ سایز ۱ تن، دو تن، سه تن و ۱۰ تن در ساعت تولید کرده ایم؛ یعنی این دستگاه ظرفیت دارد۱۰ تُن شیر را در ساعت و روزانه ۲۰۰ تُن شیر را خنک کند.
وی در توضیح عملکرد این دستگاه اظهار داشت: دستگاه چیلر سوپرتوربو با طراحی نوع خاصی که دارد، با عبور دادن شیر از مبدل های لوله ای سبب می شود شیر سرد شود و احتیاجی به مبدل صفحه ای و آیس بانک (محل ذخیره) خنک کننده ندارد.
این مخترع که خود در رشته معماری تحصیل کرده، اضافه کرد: استفاده از این نوع خاص از دستگاه خنک کننده که ثبت اختراع هم شده به نحوی است که پس از گذشت حتی پنج سال استفاده از دستگاه زمانیکه با دوربین های شلنگی داخل مسیر بررسی می شود، گرفتگی یا چربی در راه نیست و سبب می شود بارمیکروبی و اسید شیر بالا نرود و احتیاجی به استفاده از جوش شیرین و آب اکسیژنه در شیر نباشد.
کاهش ۷۰ درصدی مصرف انرژی
رادفر اضافه کرد: همینطور دستگاه چیلرسوپرتوربو با داشتن عملکرد مدام و مستمر نسبت به آیس بانکها ۷۰ درصد کاهش مصرف انرژی دارد. این محصول ابتدا در کشور تنها در مجموعه های دامپروری کوچک استفاده می شد، اما امروز دامداری های بزرگ هم از دستگاه چیلرسوپر توربو استفاده می نمایند.
وی در مورد استفاده از تسهیلات دولتی هم اظهار داشت که از هیچ تسهیلاتی استفاده نکرده است، چونکه زمان دقیق بازگشت سرمایه را نمی دانسته و اگر وامی می گرفته است ممکن بوده امکان پرداخت اقساط را نداشته باشد.
به گفته رادفر تعداد نیروهای مشغول به کار در این طرح طی چند ساله گذشته متفاوت بوده، اما حداقل ۶ نفر و در بعضی مواقع تا ۲۰ نفر هم به شکل ثابت و مستقیم در این طرح مشغول به کار بوده اند و تعداد اشخاصی که غیر مستقیم در این حوزه همکاری می کردند تا حدود ۵۰ نفر هم می رسیده است.
به گزارش گروه علمی ایرنا، روند پژوهش و توسعه این دستگاه ابتدا در مشهد انجام شده و کارشناسان پارک علم و فناوری خراسان رضوی این ثبت اختراع را تایید نموده اند و در سال ۱۴۰۲ هم گواهی ثبت اختراع آن صادر گردیده است، کارخانه تولید دستگاه هم از یکسال قبل به سبب نزدیک شدن به قطب های تولید لبنیات یعنی تهران، قزوین، ورامین و اصفهان کارخانه در شهرک صنعتی صفا دشت مستقر است.
منبع: mpo-kr.ir
