پنج قلوی استفان از نگاه دو ابزار جیمزوب

مرکز پروازهای فضایی گادرد ناسا به تازگی یک تصویر متفاوت و زیبا از پنج قلوی استفان منتشر نمود.
به گزارش خرید بک لینک به نقل از ایسنا و به نقل از ایسنا، مرکز پروازهای فضایی گادرد ناسا با انتشار این تصاویر نوشت: نخستین تصویر در این مجموعه، تصویر پنج قلوی استفان از نگاه دوربین فروسرخ نزدیک (NIRCam)جیمزوب که یکی از چهار ابزار علمی تلسکوپ فضایی جیمزوب است، می باشد.

دوربین فروسرخ نزدیک، تصویرگر اصلی وب است و محدوده طول موج فروسرخ ۰.۶ تا پنج میکرون را پوشش می دهد، از میان غبار عبور می کند و ستارگان قرمز سردتر را آشکار می کند. دوربین فروسرخ نزدیک نور حاصل از نخستین ستارگان و کهکشان های در مرحله شکل گیری، جمعیت ستارگان در کهکشان های نزدیک و همینطور ستاره های جوان کهکشان راه شیری و کمربند کویپر را تشخیص می دهد.
در کهکشان NGC ۷۳۲۰ که در سمت چپ تصویر قرار دارد و نزدیک ترین کهکشان موجود در این تصویر به زمین است، دوربین فروسرخ نزدیک به صورت قابل توجهی قادر به تشخیص ستاره های تکی و حتی مرکز درخشان این کهکشان بوده است. دوربین فروسرخ نزدیک توسط تعدادی از محققان دانشگاه آریزونا و مرکز فناوری پیشرفته لاکهید مارتین ساخته شده است.
تصویر دوم یک تصویر ترکیبی است که نمای کهکشان پنچ قلوی استفان از نگاه دوربین فروسرخ نزدیک و ابزار مادون قرمز میانی(MIRI) را نشان میدهد. از همه مهم تر، ابزار مادون قرمز میانی وب، امواج ضربه ای عظیم را هنگامی که یکی از کهکشان ها به نام NGC ۷۳۱۸B، از میان این خوشه کهکشانی می گذرد را ثبت می کند. نواحی اطراف این جفت کهکشان ها به رنگ های قرمز و طلایی نشان داده شده اند.

تصویر دوم پنج قلوی استفان(Stephan’s Quintet)
در این تصویر ترکیبی، از دو فیلتر از مجموع سه فیلتر ابزار مادون قرمز میانی استفاده شده تا غبار داغ و ساختار این کهکشان به بهترین شکل نشان داده شود و تفاوت آنها قابل مشاهده باشد. ابزار مادون قرمز میانی، تفاوت رنگ مشخصی را بین غبار موجود در این کهکشان ها و امواج ضربه ای بین کهکشان های متقابل مشاهده می کند. متخصصان پردازش تصویر موسسه علمی تلسکوپ فضایی در بالتیمور تصمیم گرفتند تفاوت عملکرد این دو ابزار را با افزودن برخی رنگ ها به تصویر نشان دهند. برای مثال آنها داده های ابزار مادون قرمز میانی را با رنگ های زرد و نارنجی نشان دادند چونکه این رنگ ها با رنگ های آبی و سفید اختصاص داده شده به ستارگان در طول موج دوربین فروسرخ نزدیک متفاوت می باشد و همین مساله تفاوت را نشان میدهد.
این مجموعه کهکشانی فشرده، در صورت فلکی اسب بالدار واقع شده و متشکل از پنج کهکشان است که چهار مورد از آنها به هم نزدیک هستند و انتظار می رود با یکدیگر ادغام شوند. در تصویری که “جیمز وب” از “پنج قلوی استفان” گرفته است، پنج کهکشان را می بینیم که چهار مورد آنها با هم در تعامل هستند.
قابل ذکر است که کهکشان سمت چپ نسبت به چهار کهکشان دیگر، در تصویر جلوتر است.
“جیمز وب” با انتشار این عکس، دانش ما را در مورد شکل گیری ستاره ها و فعل و انفعالات گازی در این کهکشان ها متحول خواهد نمود.
کهکشان ها در “پنج قلوی استفان” با هم برخورد می کنند و در یک کش و قوس گرانشی، یکدیگر را می کشند و هُل می دهند.
در نمای ابزار مادون قرمز میانی در اینجا، می بینیم که چگونه “جیمز وب” از میان گرد و غبار نفوذ می کند و بینش جدیدی در مورد این که چگونه فعل و انفعالاتی مانند اینها امکان دارد باعث تکامل کهکشان ها در جهان اولیه شده باشد، بدست می دهد.
این تصویر، بزرگترین تصویر از این مجموعه کهکشانی تا به امروز است که مساحتی از آسمان به اندازه یک پنجم قطر ماه را آنطور که از زمین دیده می شود، پوشش می دهد. این یعنی این که این تصویر شامل بیشتر از ۱۵۰ میلیون پیکسل است و از حدود ۱۰۰۰ فایل تصویری ساخته شده است.
این تصویر همینطور جریان های خروجی را نشان میدهد که بوسیله ی یک سیاه چاله در “پنج قلوی استفان” با سطحی از جزئیات که تابحال دیده نشده بود، جریان می یابند.
گروههای کهکشانی فشرده مانند این امکان دارد در جهان اولیه زمانی که بسیار داغ می شدند، رایج تر بوده باشند و همینطور امکان دارد موادی که درحال سقوط بوده اند، سیاه چاله های بسیار پرانرژی را تحریک کرده باشند.
باآنکه این مجموعه کهکشانی “پنج قلو” نامیده می شود، اما در واقع تنها چهار کهکشان در آن واقعاً به هم نزدیک هستند و در یک کش و قوس گرانشی گرفتار شده اند.
پنجمین کهکشان سمت چپ در این تصویر به نام “NGC ۷۳۲۰” در مقایسه با چهار کهکشان دیگر جلوتر است. این کهکشان در فاصله ۴۰ میلیون سال نوری از زمین قرار دارد، در صورتیکه چهار کهکشان دیگر به نامهای “NGC ۷۳۱۷”، “NGC ۷۳۱۸A”، “NGC ۷۳۱۸B” و “NGC ۷۳۱۹” حدود ۲۹۰ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارند. این در مقایسه با کهکشان های دورتر که میلیاردها سال نوری از ما فاصله دارند، هنوز از نظر کیهانی بسیار نزدیک است.
مطالعه چنین کهکشان های نسبتا نزدیکی به دانشمندان کمک می نماید ساختارهایی را که در جهان بسیار دورتر دیده می شوند، بهتر درک کنند. انتشار تصاویر ثبت شده توسط تلسکوپ قدرتمند جیمزوب آغاز دوره ای جدید در عصر نجوم است، چونکه جهان برای نخستین بار به قابلیت های کامل تلسکوپ فضایی جیمز وب پی برده است. نخستین مشاهدات وب داستان جهان پنهان در هر مرحله از تاریخ کیهانی از سیارات فراخورشیدی همسایه گرفته تا دورترین کهکشان های قابل مشاهده در اوایل کیهان را بازگو می کند.

منبع:

دسته‌ها