دانشمند ایرانی از قارچ، چرم تولید کرد!

گروهی از پژوهشگران سوئدی به سرپرستی دکتر ˮاکرم زمانیˮ، دانشمند ایرانی، از نوعی قارچ برای تولید چرم بهره برده اند.
به گزارش خرید بک لینک به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، وقتی صحبت از کیف های دستی به میان می آید، چرم امکان دارد انتخابی برای بیشتر افراد باشد اما حالا برای افرادی که در مورد محیط زیست آگاه تر هستند، گزینه دیگری وجود دارد.
پژوهشگران “دانشگاه بوراس” (University of Borås) سوئد به سرپرستی دکتر “اکرم زمانی” (Akram Zamani)، دانشمند ایرانی این دانشگاه، راهی برای ساخت چرم مصنوعی پایدار یافته اند که در آن از قارچی به دست آمده از نان کهنه فروشگاه استفاده شده است.
این گروه پژوهشی ادعا می کنند که تولید چرم قارچی آنها نسبت به جایگزین های موجود در بازار، زمان کمتری می برد و برخلاف بعضی از محصولات جایگزین، ۱۰۰ درصد بر پایه زیستی است. همینطور میتوان از این قارچ برای ساخت محصولات کاغذی و جایگزین های پنبه با خصوصیت های قابل مقایسه با مواد سنتی بهره برد.
پژوهشگران برای ابداع این ماده جدید، از هاگ های قارچی به نام “Rhizopus delemar” استفاده کردند که معمولاً در مواد غذایی درحال پوسیدگی یافت می شود. آنها این قارچ را از نان فروخته نشده فروشگاه ها به دست آوردند، آنرا خشک و آسیاب کردند و در یک رآکتور در مقیاس آزمایشی با آب مخلوط کردند.
همانطور که قارچ از نان تغذیه می کرد، به تولید الیاف طبیعی میکروسکوپی از جنس “کیتین” (chitin) و “کیتوزان” (chitosan) پرداخت که در دیواره های سلولی آن انباشته می شد. سپس سلول های قارچی صاف گذاشته شدند و پژوهشگران آنها را خشک کردند تا ماده ای شبیه به چرم ساخته شود. دکتر زمانی اظهار داشت: اولین نمونه های چرم قارچی که ما تولید کردیم، نازک بود و انعطاف پذیری کافی را نداشت.
این گروه پژوهشی حالا درحال کار کردن روی نسخه های ضخیم تر چرم قارچی هستند که از لایه های گوناگونی تشکیل شده است تا بیشتر به چرم واقعی حیوانات شباهت داشته باشد. این ترکیبات شامل لایه هایی هستند که با “تانین های” (tannins) به دست آمده از درخت پردازش شده اند تا به آن ساختار نرمی ببخشند. ترکیب این محصول با لایه های قلیایی هم به آن استقامت می بخشد. انعطاف پذیری، استقامت و براق بودن چرم قارچی، با کمک “گلیسرول” (glycerol) و یک پیونده زیستی بهبود یافت.
زمانی اظهار داشت: آزمایش های اخیر ما نشان می دهند که چرم قارچی دارای خصوصیت های کاملا قابل مقایسه با چرم واقعی است.
این اولین جایگزین چرم ساخته شده از قارچ نیست. بعنوان نمونه، شرکت آمریکایی “مایکو ورکز” (MycoWorks) هم سال قبل از چرم ساخته شده از “میسلیوم” (mycelium) رونمایی نمود. میسلیوم، رشته های لوله ای هستند که روی قارچ ها یافت می شوند.
با وجود این، به قول زمانی، بیشتر این محصولات تجاری از قارچ های برداشت شده یا قارچ هایی که در لایه ای نازک روی ضایعات مواد غذایی رشد می کنند، تهیه می شوند.
وی تصریح کرد که این روش ها برای تولید مواد قارچی کافی، به چندین روز یا چند هفته زمان نیاز دارند. این در شرایطی است که قارچ وی در آب غوطه ور می شود و فقط چند روز زمان می برد تا همان مقدار ماده را بسازد.
علاوه بر این، بعضی از چرم های قارچی موجود در بازار حاوی پوشش های مضر برای محیط زیست یا لایه های تقویت کننده از جنس پلیمرهای مصنوعی به دست آمده از نفت مانند پلی استر هستند. زمانی توضیح داد که این ویژگی، در تضاد با محصولات تیم دانشگاه بوراس است که صرفاً از مواد طبیعی تشکیل شده اند و زیست تخریب پذیر خواهند بود.
به گفته پژوهشگران، این مورد فقط در مورد چرم مصنوعی صدق نمی کند، بلکه محصولات کاغذی و جایگزین های پنبه را هم میتوان با این روش ساخت.
دانشمندان بعد از اینکه قارچ را برای تغذیه از نان به مدت دو روز کنار گذاشتند، سلول ها را جمع آوری کردند و لیپیدها، پروتئین ها و سایر محصولات جانبی را که می توانستند در غذا استفاده شوند، حذف کردند.
باقیمانده ژله مانندی که از دیواره های سلولی تشکیل شده است، می تواند در بخیه ها یا منسوجات ترمیم کننده زخم و حتی در لباس استفاده گردد.
زمانی امیدوار است که این الیاف جایگزین پنبه یا الیاف مصنوعی شود که با اثرات منفی زیست محیطی و اخلاقی همراه هستند. وی ادامه داد: در توسعه فرایند خود، مراقب بودیم از مواد شیمیایی سمی یا هر چیزی که می تواند به محیط زیست صدمه برساند، استفاده نکنیم.

منبع:

دسته‌ها