کوشش برای تولید گندمی خاص برای پیشگیری از سرطان

خرید بک لینک: پژوهشگران بریتانیایی درحال پرورش گونه جدیدی از گندم هستند که این گندم ها بصورت ژنتیکی اصلاح شده اند تا سطح پایین تری از ˮآسپاراژینˮ (اسید آمینه ای که هنگام برشته شدن نان با سرطان ارتباط دارد) را دارا باشند.
به گزارش خرید بک لینک به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، این گندم ها در یک زمین آزمایشی در هرتفوردشر بعنوان بخشی از یک آزمایش پنج ساله که توسط موسسه “Rothamsted Research” و “دانشگاه بریستول” اجرا می شود، رشد خواهند کرد.
این نخستین باری است که گندم با استفاده از تکنیک ویرایش ژن معروف به “کریسپر” در مزارع انگلستان یا اروپا تولید می شود البته گفتنی است این روش در چین و ایالات متحده استفاده شده است.
محققان این مطالعه ژنوم یک سویه استاندارد از گندم را برای حذف آسپاراژین که هنگام پخت یا برشته شدن نان به آلاینده سرطان زا به نام آکریل آمید تبدیل می شود، ویرایش کردند.
البته محققان این مطالعه از زمان ارائه نان های حاصل از این گندم ها به بازار خبر نداده اند اما بعید است که این گندم ها قبل از به پایان رسیدن دوره آزمایشی پنج ساله عرضه شوند.
موسسه Rothamsted Research از دهه ۱۹۹۰ پیشگام آزمایشات محصولات اصلاح شده ژنتیکی بوده است و از جانب وزارت محیط زیست، غذا و امور روستایی بریتانیا هم برای انجام این آزمایش ویرایش ژنتیکی مجوز دریافت کرده است.
تفاوت بین ویرایش ژنوم و اصلاح ژنتیک سنتی این است که طی آن دانشمندان قادر به ایجاد تغییرات بسیار دقیقی در نواحی خاصی از DNA هستند.
پروفسور “نایجل هالفورد” (Nigel Halford) سرپرست پروژه می گوید: هدف نهایی این پروژه تولید گندمی با مقادیر خیلی کم آسپاراژین است. آکریل آمید از زمان کشف در سال ۲۰۰۲ یک مشکل بسیار جدی برای تولیدکنندگان مواد غذایی بوده است و نشان داده شده سبب ایجاد سرطان در جوندگان می شود و برای انسان هم احیانا سرطانزا است.
این ماده در نان وجود دارد و هنگام برشته شدن نان به میزان قابل توجهی افزایش می یابد اما در سایر محصولات گندم و در خیلی از مواد همچون چیپس، سیب زمینی تنوری و قهوه هم وجود دارد. محققان معتقدند که میتوان بدون این که کیفیت دانه یا عملکرد آن به خطر بیفتد، سطح آسپاراژین در گندم را به میزان قابل توجهی کم کرد.

با این حال این یک هدف دراز مدت است و هدف این پروژه ارزیابی عملکرد گیاهان گندم در مزرعه و اندازه گیری غلظت آسپاراژین در دانه ساخته شده در شرایط مزرعه است.
در طول آزمایش محققان از روش کریسپر برای حذف ژن سنتتاز آسپاراژین، TaASN۲ ( آنزیمی که به اتصال دو مولکول کمک می نماید )، استفاده کردند.
به گفته محققان غلظت آکریل آمید در دانه گیاهان ویرایش شده در مقایسه با گیاهان بدون ویرایش به میزان قابل توجهی کاهش یافته و یک خط کاهش بیشتر از ۹۰ درصد را نشان داده است.
محققان گفتند: ما حالا در این آزمایش جدید میزان آسپاراژین موجود در دانه همان گندم ها را اندازه گیری خواهیم کرد و علاوه بر آن به بررسی جنبه های دیگر گندم مانند پروتئین آن هم خواهیم پرداخت.
این پروژه حداکثر تا پنج سال به طول می انجامد و در سال ۲۰۲۶ به پایان خواهد رسید. تابحال دانشمندان آمریکایی و چینی سرمایه گذاری زیادی جهت استفاده از روش کریسپر برای بهبود محصولات کشاورزی انجام داده اند.

منبع: