نسخه اول کتاب نیکولاس کوپرنیک(Nicolas Copernicus) به نام ˮدرباره گردش افلاک آسمانیˮ(De revolutionibus orbium coelestium) در یک حراجی بفروش رسید.
به گزارش خرید بک لینک به نقل از ایسنا و به نقل از نیواطلس، این کتاب که در سال ۱۵۴۳ انتشار یافته بود، در روز ۲۵ مه ۲۰۲۱ به قیمت ۲۷۷ هزار و ۲۰۰ پوند پوند بفروش رسید. کوپرنیک در این کتاب نظریه خورشید مرکزی خود که بیان می کند خورشید در مرکز منظومه ی شمسی قرار دارد را توضیح می دهد، این نظریه رویداد بزرگی در تاریخ علم بود که موجب ایجاد انقلاب “کوپرنیک” و انقلابی علمی شد. با این وجود بنیاد ملی علوم دریافته که حدودا یک چهارم آمریکایی ها هنوز باور دارند که خورشید به دور زمین می چرخد.
قبل از این حراجی تنها ۲۷۶ نسخه ی اولیه از این کتاب شناخته شده بود. بااینکه شرایط این کتاب به شکلی بود که با قیمتی کمتر از قیمت سایر کتاب ها به فروش رفت.
بالاترین قیمت پرداخت شده برای این گروه از کتاب ها دو میلیون و ۲۱۰ هزار و ۵۰۰ دلار بوده است که در حراج کریستی در نیویورک در سال ۲۰۰۸ به فروش رفت. سایر کتاب هایی که با قیمت بیش از یک میلیون دلار به فروش رفتند شامل کتابی به قیمت یک میلیون و ۲۹۷ هزار و ۹۵۳ دلار در سال ۲۰۱۱، کتابی به قیمت یک میلیون و ۲۱۹ هزار و ۵۷۹ دلار در سال ۲۰۰۴ و کتابی به قیمت یک میلیون و ۷۱ هزار و ۴۶۱ دلار در سال ۲۰۱۳.
جالب توجه است که چاپ اول کتاب فرست فولیو(First Folio) شکسپیر که حدودا تعداد نسخه های آن با این کتاب برابر است و ۲۲۸ نسخه از آن وجود دارد با قیمت های بسیار بالاتر ۹ میلیون و ۷۷۸ هزار دلار، شش میلیون و ۱۶۶ هزار دلار و پنج میلیون و ۱۷۳ هزار و ۷۴۰ دلار به فروش رسیده اند.
کوپرنیک ابتدا ایده های خود در مورد نظریه خورشید مرکزی را بطور دست نویس نوشته بود. این نوشته ها در بین همکارانش دست به دست می شدند.
کارهای او مورد توجه یک ریاضیدان و ستاره شناس جوان به نام جورج یواخیم رتیسیوس(Georg Joachim Rheticus) قرار گرفت. او کوپرنیک را متقاعد کرد که خلاصه ای از نظریه خودرا در سال ۱۵۴۰ به چاپ برساند. در نهایت کارهای کوپرنیک بطور کامل در کتاب “درباره گردش افلاک آسمانی” منتشر گردید.
رتیسیوس که از قبل با انتشارات علمی یوهان پتریوس(Johann Petreius) در نورنبرگ(Nuremberg) آشنایی داشت نسخه ی دست نویس کتاب را در سال ۱۵۴۳ به وی داد و خود مسئولیت ویراستاری و نمونه خوانی آنرا بر عهده گرفت. اما زمانی که رتیسیوس نورنبرگ را ترک کرد آندریاس اوسیاندر(Andreas Osiander) این مسئولیت را بر عهده گرفت.
اوسیاندر که ظاهرا از واکنش خشونت آمیز کلیسا ترسیده بود خطاب به خواننده کتاب نوشت: این نظریه لزوما درست و محتمل نیست اما این که محاسبات آن با مشاهدات منطبق باشد کافی است.
از آنجائیکه نسخه ای از این کتاب زمانی به دست کوپرنیک رسید که در آستانه مرگ بود، واکنش او به نوشته ی اوسایدر نامعلوم است. اما رتیسیوس و دیگر شاگردان کوپرنیک آنرا نامناسب می دانند.