پژوهشگران روسی، نوعی پوشش آنتی باکتریال برای محافظت از مواد غذایی ابداع نموده اند که قابل تجزیه زیستی است.
به گزارش خرید بک لینک به نقل از ایسنا و به نقل از فری نیوز، پژوهشگران حوزه شیمی “دانشگاه دوستی ملل”(RUDN University) روسیه، نوعی پوشش آنتی باکتریال برای محصولات غذایی ابداع نموده اند. این پوشش، برای سلامتی انسان ضرری ندارد و یک لایه نازک و غیرسمی را شکل می دهد که قابل تجزیه زیستی است. این لایه، رنگ یا طعم خاصی ندارد و می تواند ماندگاری محصولات غذایی متفاوت را بین ۲/۵ تا هشت برابر افزایش دهد.
بسته بندی غذاها معمولا از ترکیبات شیمیایی مبتنی بر پلیمرهای مصنوعی مانند پلی اتیلن و پلی پروپیلن ساخته می شوند. این مواد، برای محیط زیست مضر هستند و تجزیه آنها به زمان زیادی احتیاج دارد. بسته بندی مواد غذایی باید از غذا محافظت کند و مواد سمی که غذا را آلوده می کنند، در بر نداشته باشد. از طرف دیگر، این بسته بندی باید بدون این که ردی از خود در محیط زیست به جا بگذارد، تجزیه شود. پژوهشگران توانستند با بهره گیری از پلی ساکاریدها، چنین پوششی را برای بسته بندی موادغذایی ابداع کنند. پلی ساکاریدها، تاثیر بد بر سلامت انسان ندارند و غیرسمی و قابل تجزیه زیستی هستند.
این پوشش های آنتی باکتریال، مبتنی بر “کیتوسان”(Chitosan) هستند. کیتوسان، نوعی پلی ساکارید است که در پوسته میگو و خرچنگ یافت می شود.
پژوهشگران در این پروژه، دو نوع از مشتقات کیتوسان موسوم به “SC-Na” و “TBC” را به کار بردند. خاصیت های آنتی باکتریال TBC، به آنتی بیوتیک های کنونی شبیه است. بگفته پژوهشگران، نانوذرات TBC که با ماتریس SC-Na ادغام شده اند، می توانند یک لایه نازک تشکیل دهند که محکمتر از شکل انفرادی این ترکیبات است و اکسیژن و بخار کمتری را به داخل راه می دهد.
“آندری کریتچنکوف”(Andreii Kritchenkov)، از پژوهشگران این پروژه اظهار داشت: ما سعی کردیم تا مشتقات غیرسمی کیتوسان را که خاصیت های فوق العاده آنتی باکتریال دارند و شبیه به آنتی بیوتیک های تجاری هستند، ارائه دهیم. ما نشان دادیم که شاید بتوان از این ترکیبات، برای افزایش دوام و خاصیت های آنتی باکتریال این لایه محافظ استفاده نمود. این ماده، غیرسمی است و می تواند طول عمر مواد غذایی را افزایش دهد. ما با بهره گیری از این ترکیب توانستیم پوشش های غذایی چندمنظوره ابداع نماییم که خاصیت های آنتی باکتریال، محافظتی و مکانیکی بهبود یافته ای دارند.
پژوهشگران برای آزمایش این پوشش، چندین موز را به مدت ۱۰ روز در آنها پیچیدند و طی دوره آزمایشی، وزن موزها، ویتامین C آنها و سطح انتشار دی اکسید کربن را اندازه گیری کردند. این پارامترها بعد از ۱۰ روز با نتایج به دست آمده از بررسی موزهایی بدون این پوشش مقایسه شد. موزهایی که در پوشش قرار داشتند، سه برابر کمتر از موزهای گروه دوم، وزن از دست داده بودند و میزان کاهش ویتامین C آنها نیز هشت برابر کمتر بود.
باتوجه به نتایج به دست آمده، می توان اظهار داشت که پوشش های مبتنی بر کیتوسان، برای محافظت از محصولات غذایی مناسب هستند.
این پوشش ها بعد از استفاده، بدون آزار زدن به محیط زیست تجزیه می شود.
این پژوهش، در مجله “Food Packaging and Shelf Life” به چاپ رسید.